Is er iets uit je verleden waar jij mee moet dealen?

Bart van den Belt

Deze avond was Bart van den Belt te gast. Bart is oprichter van ‘de Zakelijk Succes Academy‘ en auteur van de boeken ‘Fluitend Veranderen’ en ‘Lanceer je bedrijf’. In 2014 is hij uitgeroepen tot ‘Freelancer of the year 2014’. Naast businesscoach en auteur is Bart spreker en trainer op het gebied van marketing, verandermanagement en persoonlijk leiderschap. En dat laatste, persoonlijk leiderschap, daar sprak Bart over deze avond.

Bart vertelde zijn persoonlijke verhaal, een heftig verhaal over zijn jeugd en het gezin waarin hij is opgegroeid. Een inspirerend verhaal, zeker als je ziet wat een mooie en succesvolle ondernemer er nu staat te spreken. Bart is open, transparant en duidelijk. Zijn boodschap: Wordt bewust van je verleden, deal ermee en laat het niet je toekomst bepalen.

Sh*t uit je verleden

Volgens Bart zijn er drie dingen die je toekomst bepalen.

 • Je blauwdruk
 • Omgeving, de cultuur waar in je leeft
 • De keuzes die je maakt

Door keuzes te maken kan je veranderen. De meeste mensen hebben niet door dat je kunt kiezen. Dit slachtoffergedrag kan voortkomen uit de dingen die je in je verleden hebt meegemaakt. Zoals ‘Ik heb faalangst gekregen op de middelbare school, dus studeren is te moeilijk voor mij’, of ‘mijn ouders staan niet achter mijn keuze, daarom is het zo lastig om vol te houden.’ Hoe rot je verleden ook is, gebruik het niet als reden om niet 100% voor je doel te gaan. Deze ‘verhalen’ die je jezelf verteld over je verleden, kan je toekomst sturen. Maak daarom keuzes:

 • Bepaal waar je heen wilt.
 • Keuzes maken
 • Volledig accepteren wat je ‘shit’ is.

Vraag voor jou: Is er iets uit je verleden waar jij mee moet dealen?

Succesvol zijn is te leren

Bart is heel duidelijk als het gaat om succes, volgens hem zijn er twee dingen te vertellen over succes:

1. Succes is te leren.
2. Alles wat je doet draagt bij of breekt af aan het behalen van je doel. Er is geen middenweg.

Bart stelde een interessante vraag, denk even mee:
‘Stel, je wordt morgen wakker en er is een ‘realistisch wonder’ gebeurd. Een wonder waardoor jij ineens dichtbij je doel bent. En ik ontmoet je over een jaar weer. Aan welke dingen kan ik zien dat er iets veranderd is?’

 • Maak je je niet meer druk over geld?
 • Heb je een een bepaald bedrag op je spaarrekening?
 • Rij je een mooie auto?
 • Heb je nooit meer schulden?
 • Heb je mensen om je heen dit je stimuleren je doelen te halen?
 • Heb je structuur in je leven?

Tip: Alles heeft met alles te maken, het maakt niet uit waar je begint. Als je maar begint.

Hoe realiseer ik me droom?

 

Filosofie:

 • Wat geloof je over jezelf?
 • Wat geloof je over je leven?

Als je filosofie niet klopt, hebben de andere twee punten geen zin. Wil jij je Filosofie veranderen, dan zijn er drie dingen die je moet veranderen: Je sociale omgeving, je fysieke omgeving en je interne dialoog.

Strategie:

 • Alles heeft strategie.
 • Ga je strategie ontdekken. Wat heeft iemand die heeft behaald wat jij wilt, voor strategie doorlopen?

Actie:

 • De stappen die je zet, iedere dag opnieuw.
 • Als je doel niet helder is, is je actie zinloos.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *