Boksen als metafoor

Bokscoaching: een activiteit waar iedereen enorm naar uitkeek. Actief bezig zijn en daarbij bewust worden van jezelf, een perfecte combinatie voor Mountain Leaders!

Wat is Bokscoaching?

Berend Oosterhuis, eigenaar van Bokscoaching, vertelde over zijn eerste ervaring met vechtsport toen hij 18 jaar was: ‘’Toen ik op de mat stond en eindelijk écht uitgedaagd werd, was het voor het eerst stil in mijn hoofd. Daar had ik jaren naar gezocht: uitdaging.”

Boksen als metafoor, of het nu gaat om een teamtraining, communicatietraining of over persoonlijk leiderschap. Tijdens Bokscoaching word je bewust van de dingen die je doet en denkt. Ben je bewust van je houding? Van je gedachten over anderen? Weet je wat je uitstraalt? ben je actief of reactief?

Spanningsoptimum

Tijdens de training vroeg Berend: Hoe is de spanning die je nu ervaart? Geeft het eens een cijfer tussen de 1 en de 10. Een beetje spanning is gezond, te veel spanning (stress) is niet prettig. Maar verveling of te weinig uitdaging is absoluut niet fijn!

 

In de afbeelding hieronder (credits aan Bokscoaching) een uitleg: De horizontale lijn geeft de mate van spanning aan. De verticale lijn de mate van functioneren. Wanneer functioneer jij het beste en wanneer voel jij je helemaal top? Waarschijnlijk als je in ‘flow’ zit. Op dat moment is de spanning en uitdaging in verhouding met de mate waarin je functioneert. Wat je doet kost je misschien energie, maar je krijgt er ook energie van! Kost het je teveel spanning? Dan zul je je continu onrustig en gespannen voelen. Als dit te lang aanhoudt kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Ervaar je te weinig spanning? Dan zal je je vervelen. Je presteert onder je kunnen en dit kan uitlopen tot een bore-out.

Wat doe jij om je spanning te reguleren?
Wat doe je om te ontspannen?
Wat doe je om te ontladen?
Wat doe jij om je spanning te reguleren?

Opdracht: Challenger en Cheerleader

Een actieve opdracht, waarbij je bewust wordt van je eigen gedrag en reactie:
Je maakt teams van drie personen. Één persoon houdt het stootkussen vast, één persoon moet hier anderhalve minuut op boksen en ALLES geven. De derde persoon (de Challenger) is onaardig tegen je, hij duwt je aan de kant, schreeuwt dat je het niet volhoudt en dat je beter kunt opgeven.

In de volgende ronde is de derde persoon de Cheerleader: iemand die je positief aanmoedigt. Hij zegt dat het zal lukken, dat je sterk bent en die anderhalve minuut gaat halen!

Wat leer je hier van?

In het leven is een ‘sparringpartner’ erg prettig. Iemand met wie je doelen deelt en aan wie je verteld over je uitdagingen. Een goede sparringpartner heeft twee rollen: Challenger en Cheerleader.

De Challenger daagt je uit, stelt (misschien vervelende) vragen, hij is direct en je zal hem soms als onaardig ervaren. Maar omdat hij je triggert, motiveert hij jou!

De Cheerleader is aardig, hij viert samen met jou je succes, geeft je een knuffel als dat nodig is en moedigt je positief aan. Ook deze rol is belangrijk als sparringspartner. Het moeilijkste: aanvoelen welke rol nodig is op welk moment.

Tijdens het sparren voel je de spanning in de lucht: ‘Doorzetten, ondertussen gezeik aan je hoofd, ga ik ik die anderhalve minuut volhouden?’ Uit de Mountain Leaders groep komen mooie reacties, ze ervaren het verschil tussen het uitdagen en het aanmoedigen tijdens het boksen. Toch geven veel mannen aan dat ze tijdens de ‘De Challenger-ronde’ meer gestimuleerd werden omdat ze zich nog meer wilde bewijzen.

Gedrag veranderen

Berend legt uit dat één gedragspatroon veranderen een maand kost. En om dit een nieuw patroon te laten worden kost nog een maand. Om niet terug te vallen in oude patronen is het belangrijk om dit met je sparringpartner te bespreken.

Doelen voor nu:

  • Wat ga je de komende 30 dagen doen?
  • Wat ga je de komende 30 dagen NIET doen?

Bespreek dit met je sparringpartner!

Meer over Bokscoaching?

Ga naar de website.

Of download het E-book ‘3 principes voor meer impact’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *