Heb jij overzicht in je financiën?

Een financieel overzicht zorgt voor duidelijkheid. Daarom op woensdag 24 januari een coaching met als doel ‘overzicht krijgen in de financiën.’

Hoe zie jij geld?

Ik geloof dat het goed is om bewust te zijn hoe jij geld ziet. Zie jij geld als vrijheid? Omdat je er je dromen mee waar kunt maken. Vind je geld onbelangrijk, is sparen niet zo belangrijk? Misschien vind je geld wel ‘eng’, omdat je stress krijgt als het bijna op is. Of omdat alles zo veel kost voor je gevoel.

Hoe ben jij opgevoed met geld? Hadden je ouders genoeg geld, moest elk dubbeltje omgedraaid worden? Misschien gaven je ouders veel geld uit aan (in jouw ogen) onzinnige dingen. Ben je opgevoed in schaarste? Of in rijkdom? Wat voor associatie heeft jouw familie en omgeving met geld. Dit heeft invloed op hoe jij naar geld kijkt.

Uit de groep kregen we terug dat vele niet zoals hun ouders met geld willen omgaan. Zij zouden geld aan andere dingen uit geven of minder ‘bekrompen’ met geld om gaan. Een aantal zijn blij met de manier waarop zij zijn opgevoed met geld, dankbaar dat er geen te kort was.

Praktische opdracht

Wat heb je afgelopen maand uitgegeven? Hopelijk weet je dat wel ongeveer. De uitgaven per maand kunnen natuurlijk verschillen, maar het is goed om te weten hoe veel geld je uitgeeft aan welke dingen.

Pak pen en papier of open een Excel-bestandje, en je bankgegevens (via je bank-app) erbij.
Vul alle inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand in.

Schrikken of valt het mee?

En? Valt het mee, zijn je uitgaven zoals je verwacht had?
Heb je nog ruimte om te sparen? Je kan het bedrag wat je overhoudt/wilt sparen automatisch naar je spaarrekening zetten op het moment dat je loon binnenkomt.

De meeste mannen van Mountain Leaders schrokken even. Vooral over de uitgaven in het weekend en de boodschappen per week. En ook al komt er veel geld binnen, veel kwamen erachter dat er toch bezuinigd moest worden. Dat is voor nu even stressen en plannen. Maar daarna zal dit overzicht rust en duidelijkheid brengen over de financiën.

Valt het tegen? Kijk waar je kan bezuinigen.
Een aantal tips:

  • Per dag boodschappen doen kost meer, maak een boodschappenlijstje voor 3 of 4 dagen en koop alleen wat op het lijstje staat.
  • Bereken hoeveel geld je per week nodig hebt en laat dit automatisch op maandag op je ‘uitgeef-rekening’ storten.’ Op=op
  • Ga je een avondje uit? Laat je pin-pas thuis en neem contact geld mee wat je wilt uitgeven. Zo kan je (na een aantal biertjes) niet in de verleiding komen om meer uit te geven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *