Mariniers-training en 5 tips voor meer doorzettingsvermogen

Zaterdag 25 november 2017 – Training Mariniers

Zaterdagmorgen 8.30uur stonden de mannen van Mountain Leaders klaar om naar de trainingsbaan van de Marinierskazerne in Doorn te gaan. We kregen een training van een van de mariniers, waarbij de focus lag op doorzettingsvermogen en leiderschap.

Teamopdracht

Door verschillende activiteiten werden er thema’s aangekaart. Na een goede warming up, kregen de mannen een opdracht waarbij leiderschap en samenwerking centraal stond. ‘Het parcours afleggen, met verschillende attributen. Namelijk gewichten en een boomstam.’ En als extra: ‘Er mag niemand praten, behalve de persoon die de pet op heeft, die heeft dan de leiding.’

Hierin kwam duidelijk de manier van leidinggeven naar voren. Taakgericht of persoonsgericht, geef je veel aanwijzingen, ben je gericht op je team, of op het halen van het doel? En, er waren ook consequenties als er door iemand die niet de pet op had gepraat werd, namelijk opdrukken. Toch best moeilijk, stil zijn als je niet de leiding hebt!

Naast uitdagende opdrachten in een parcours, ook een aantal opdrachten op grote hoogte uitgevoerd. Gelukkig hadden de mannen geen hoogtevrees!

Doorzettingsvermogen

Even iets uitlichten: Doorzettingsvermogen. Volgens de van Dale ‘Volhardendheid, kracht om door te zetten.’ Doorzettingsvermogen was zeker nodig tijdens de mariniers-training, door de fysieke uitdaging moet je doorzetten om aan het einde van het parcours te komen. Veel mensen, zeker sporters, weten hoe het is om door te zetten op fysiek vlak: je weet je doel, je wilt voor de eerste prijs, je wilt winnen!

Maar ken je ook doorzettingsvermogen op mentaal vlak? Omdat je je opleiding wilt afmaken, of omdat je echt €5.000,- op je spaarrekening wilt voor het einde van het jaar. Op zich verschilt de aanpak voor het doorzetten op fysiek of mentaal vlak niet zo veel van elkaar. Ik denk dat het belangrijkste is: Ben je gecommitteerd aan je doel? Committeren betekent dat je je bind aan je besluit. Je hebt gekozen en je houdt je er aan.

Dus als jij voor het einde van het jaar €5.000,- op je spaarrekening wilt, ga je dan nog shoppen of het hele weekend stappen? Op dat moment moet jij bedenken: ‘Ik heb besloten om dit doel te behalen, ook al klinkt shoppen nog zo aantrekkelijk, €5.000,- op mijn spaarrekening is belangrijker voor me.’
Om dit te kunnen zeggen is er wat karakter nodig. Een aantal tips om mentaal sterker te worden.

5 tips om mentaal sterker te worden.

  • Zorg dat je doel duidelijk is, maak het concreet. Vraag nu aan jezelf: Ga ik hier 100% voor? Is dit belangrijk voor mij? Waarom is dit belangrijk voor mij? Als je de drive duidelijk hebt, kan je er helemaal voor gaan.
  • Maak kleinere ‘subdoelen’. Als jij als doel hebt om je opleiding te halen, kan het zijn dat dit een doel is die nog een aantal jaar duurt. Zeker dán heb je doorzettingsvermogen nodig. Om jezelf te blijven motiveren en om het overzichtelijk te houden is het verstandig om het doel ‘in stukjes te hakken’. Je eerste subdoel kan zijn: ‘’Voor de kerstvakantie mijn Propedeuse halen.’ Of ‘in juni 120 studiepunten hebben behaald’. Hierdoor is (een lang-termijn-doel) overzichtelijk.
  • Stop met jezelf verhalen te vertellen. ‘Ik begin volgende week met studeren’, ‘Ik kan beter sparen als ik fulltime werk’, ‘Een avondje stappen meer of minder gaat ook geen verschil maken’, ‘Ik heb een negatieve ervaring met personal trainers, dus ik doe dat maar niet’… Je staat jezelf in de weg hier mee. Blijf focussen op je doel, niet op de verhalen er omheen.
  • Zorg voor de juiste mensen om je heen. Praat met de mensen om je heen over jouw doelen en jouw resultaten, maar kies dan wel de juiste mensen uit. Mensen die snappen waarom je dit doel graag wilt halen, of mensen die 100% in jou geloven. En misschien heb je wel iemand nodig die je af en toe een schop onder je kont geeft. Vraag bewust aan mensen jou te helpen focussen en doorzetten omtrent je doel.
  • Vier je overwinningen. Vier het behalen van je (sub-)doelen. Wees trots op je zelf, sta even stil, haal even adem. Altijd in de ‘ik moet doorzetten-modus’ staan is niet zo goed voor je.

Sfeerimpressie

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, een aantal foto’s.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *